Skip to main content

Het Eco Clipper ® Maaisysteem

Eco Clipper biedt een maaisysteem met veel voordelen ten opzichte van traditionele kooi- en cirkelmaaiers. Het bestaat uit onafhankelijk opgehangen dekdelen van 106 cm breed. Deze secties zijn slim met elkaar verbonden in grotere, maar flexibele contourvolgende maaidekken. Elk dekdeel heeft drie snel draaiende bladen gecombineerd met een gladde bodem en grote banden. Dit zorgt voor een zuivere snede, gelijkmatige verspreiding van het maaisel en een uitstekende naloop van de bodemcontouren met minimale bodemverdichting. Ook onder natte maaiomstandigheden wordt het maaisel gelijkmatig verspreid.

Configureer de maaier die u nodig hebt

De dekken kunnen aan verschillende frames worden bevestigd, gedragen of gesleept. Een frontmaaier kan bestaan uit een enkel maaidek dat bestaat uit 2 tot 6 secties. Een getrokken maaier kan 10 tot 14 secties breed zijn, opgebouwd uit 3 aparte dekken. Een gedragen achtermaaier, gecombineerd met een frontmaaier, kan ook 10 tot 14 secties breed zijn.

ecoclipper folded to show mowing decks

Volg de groei van het gras

Met zijn unieke mogelijkheden kan het Eco Clipper-maaisysteem worden gepland om de groei van het gras vrijwel onafhankelijk van de weersomstandigheden te volgen. Dit betekent controle over de hoeveelheid maaisel die elke maaicyclus wordt geproduceerd, waardoor overtollig maaisel niet hoeft te worden verwijderd en er in kortere tijd een sterke wortelbasis moet groeien.

 

Economisch

Last but not least zorgt het Eco Clipper-maaisysteem voor minimale operationele maaikosten. De maaisnelheid kan hoog zijn. Afhankelijk van de omstandigheden* zijn maaisnelheden tot 25 km/u mogelijk. Met een maaibreedte van 4,11 tot 14,11 m is het altijd mogelijk om de optimale breedte te vinden die past bij de bedrijfsomstandigheden en de beschikbare tractorgrootte. Het Eco Clipper maaisysteem heeft weinig onderhoud nodig. Belangrijk is om de messen scherp te houden voor een kwaliteitssnede. De elektrische aandrijflijn heeft een hoog rendement en is onderhoudsvrij. Het smeren wordt geminimaliseerd tot ongeveer één keer per maand. Dit alles leidt tot een zeer zuinige maaier.

 

* Voor de hogere snelheden boven 16 km/u zijn gladde en regelmatig onderhouden velden en een tractor met een variomatic-versnellingsbak en voldoende vermogen vereist.

Beheer van graszoden

Graswortels zijn een vezelig, ondiep en vertakt wortelstelsel dat gevoelig is voor de omgeving en het toegepaste beheer. Wortels moeten vertrouwen op het bovengrondse groene weefsel om de koolhydraten te produceren die nodig zijn voor groei.

De belangrijkste factor die de wortelgroei beïnvloedt, is de bodem. De wortelgroei wordt beperkt in verdichte grond vanwege de fysieke barrière en de verminderde zuurstof in de bodem. Zuurstof in de bodem is van cruciaal belang voor een goede wortelademhaling en de gezondheid van de plant.

Maaien is een van de belangrijkste factoren die de wortelgroei beïnvloeden. Lagere maaihoogtes verminderen het vermogen van de plant om koolhydraten te produceren door middel van fotosynthese, wat resulteert in minder energieproductie voor wortelgroei en een ondieper wortelstelsel. Hogere maaihoogtes vergroten het bladoppervlak en daarmee de wortelmassa en worteldiepte. De relatie tussen grashoogte en worteldiepte is bijna lineair.

De grassen die als graszoden worden gebruikt, kunnen worden gemaaid omdat hun groeipunt zich in de buurt van het bodemoppervlak bevindt. Deze grassen hebben het speciale vermogen om hun dichtheid onder de maaihoogte te verhogen om het verlies van groen weefsel door het maaien te compenseren. De maaihoogte moet zo hoog mogelijk worden gehouden op basis van het gebruik van de grasmat.

De maaifrequentie is afhankelijk van de maaihoogte. Hoe lager de maaihoogte, hoe vaker het gebied gemaaid moet worden. In de regel mag niet meer dan 1/3 van het bovengrondse weefsel in één keer worden verwijderd. Het verwijderen van meer dan 40% van het weefsel kan de wortelgroei stoppen voor een periode van 6 dagen tot meer dan 2 weken.

Als de maaihoogte voor de oogst moet worden verlaagd, moet dit in kleine stappen over meerdere weken gebeuren. Hierdoor kan de grasmat zijn dichtheid verhogen om de lagere maaihoogtes te verdragen.

Het gemaaide gras kan het beste worden teruggebracht naar de grasmat. Zorgen over de productie van vilt als gevolg van terugkerend gemaaid gras zijn in verschillende wetenschappelijke studies van de hand gewezen. Het gemaaide gras wordt snel afgebroken en verhoogt de stikstof van het bladweefsel en de bodemstikstof en verhoogt de koolstof in de bodem. Overtollig maaisel dat het gras verstikt, moet worden verwijderd.

 

 

 

Informatie van: Christians, N.E. Patton, A.J. and Law, Q.D, 2016. Grondbeginselen van Turfgrass Management, John Wiley and Sons, Inc